Congres ‘Zorg(en) om Water’

  • 12:00 uur
  • 17:30 uur
  • Fletcher Hotel-Restaurant ‘De Zeegser Duinen’, Schipborgerweg 8, 9483 TL Zeegse
  • HANNN

‘Samen komen we verder’, is de boodschap van het congres ‘Zorg(en) om Water’.

Op dinsdag 12 november 2019 organiseert het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland samen met het ‘Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten in Water’* een bijzondere dag. Het is de aftrap van een langdurige samenwerking om de hoeveelheid medicijnresten in oppervlaktewater in Noord-Nederland structureel te verminderen.

Zorgen om water?
We hebben in Noord- Nederland de luxe dat we elke dag kunnen genieten van fris, brandschoon drinkwater. Ondertussen zijn er steeds meer ongewenste stoffen, waaronder medicijnresten, die op een of andere wijze in het water terecht komen en daarmee de zuivering moeilijker en duurder maken. Om hier verandering in te brengen is het van belang om vanuit de hele keten samen te werken; van voorschrijving tot zuivering.

Wat kunt u verwachten
Op dinsdag 12 november duiken we dieper in de huidige situatie en slaan we een brug tussen de watersector en de gezondheidszorg. Ook leren we van goede voorbeelden uit de regio en daarbuiten. Tot slot trappen we de ketensamenwerking officieel af met de ondertekening van het convenant en vieren we dit met een hapje en een drankje.

Het programma van A tot Z

Ochtendprogramma: Paralellen met de aanpak Drentsche Aa + Wandeling
Start 9:00 uur. Enkele decennia terug had de Drentsche Aa te kampen met veel verontreinigingen en aantasting van natuur. Vandaag de dag, door langdurige samenwerking tussen verschillende partijen, is de situatie enorm verbeterd. Hoe kwam deze samenwerking tot stand? En welke lessen zijn hieruit te leren? Na een beknopte presentatie volgt een geleide wandeling door het Drentsche Aa gebied. Let op: Neem laarzen of waterdichte schoenen mee! Maximale aantal deelnemers: 50. Deelname kan worden aangegeven in het aanmeldformulier.

Lunch in Hotel de Zeegser Duinen Start 12:00 uur, op inschrijving

Hoofdprogramma: Samen komen we verder

12:30  Inloop
13:00  Opening

Medicijnresten in water aanpakken is een grote opgave, ook als je deze gezamenlijk oppakt. Maar hoe groot is deze opgave eigenlijk? Peter van der Maas, Lector duurzame watersystemen Van Hall Larenstein en Daan Bultje, Directeur van Healthy Ageing Network Northern Netherlands nemen u mee langs de data en feiten over de effecten van medicijnresten in water en over de gezondheidstoestand in Noord-Nederland. 

14:15  Pauze

Weten is 1, doen is 2. Welke goede voorbeelden kennen we die laten zien dat het anders kan? Sprekers uit Noord-Nederland en daarbuiten vertellen over best practices op het gebied van preventie, zuivering en samenwerking in de keten. 

Hierna is het tijd om de samenwerking van het Netwerk Medicijnresten Noord-Nederland officieel af te trappen met de ondertekening van het convenant. Dit convenant wordt vervolgens aangeboden aan gedeputeerde Hans Kuipers van de Provincie Drenthe. 

Om 17:30 sluiten we af en vieren we de officiële aftrap met een hapje en een drankje. 

Details
Congres ‘Zorg(en) om Water’
Tijd: 13:00 – 17:30 (Inclusief deelname ochtendprogramma: 9:00 – 17:30)
Locatie: Fletcher Hotel-Restaurant ‘De Zeegser Duinen’
Adres: Schipborgerweg 8, 9483 TL Zeegse  

Bereikbaarheid
Fiets: grijp uw kans en kom lekker op de fiets. Met de routeplanner van de fietsersbond vindt u snel een mooie route naar De Zeegser Duinen: https://routeplanner.fietsersbond.nl/ . Er zijn laadpunten op locatie en er is de mogelijkheid om u op te frissen (indien u hier gebruik van wenst te maken, graag een mailtje naar hanneke.lestestuiver@hannn.eu).

Openbaar vervoer: Komt u met het openbaar vervoer? Geef het dan even aan in het aanmeldformulier. Dan zorgen we voor passend vervoer vanaf station Assen.

Auto: Zeegse is goed bereikbaar via de A28. Neem afslag 35 richting Vries/Tynaarlo, houdt Zuidlaren aan tot het spoor en sla direct na het spoor rechtsaf richting Zeegse.

 

Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten

Het Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten bestaat uit de volgende partijen: Water Alliance, Waterbedrijf Groningen, WMD, GGD Fryslan, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze en Aa’s, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Wetterskip Fryslan, Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Apotheken Vereniging, Medischoon, NOM, Van Hall Larenstein, WLN, Gemeente Groningen, Wetsus, Centre of Expertise Water Technology en Healthy Ageing Network Northern Netherlands.

 

Aanmeldformulier congres 'Zorg(en) om Water'
    ?

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network